Validace měřidel
Validace je zajištění zdokumentovatelných důkazů, které poskytují vysoký stupeň jistoty, že určitý proces bude neustále poskytovat produkt splňující předem definované specifikace.
Kvalifikační měření provádíme v rozsahu:
- návrhová kvalifikace DQ (Design Qualification)
- instalační kvalifikace IQ (Installation Qualification)
- operační kvalifikace OQ (Operational Qualification)
- procesní kvalifikace PQ (Process Qualification)
Služby jsou poskytovány techniky s dlouholetou praxí v oblasti kalibrací a servisu, kteří prošli odborným zaškolením a jsou vlastníky několika osvědčení odborné způsobilosti. Samotná validace je prováděna za pomoci evidovaných, spolehlivých a moderních přístrojů, jejichž správnost je zajištěna systémem preventivní kontroly a údržby a Metrologickým řádem laboratoře.
Validační protokoly jsou zpracovány dle doporučení výrobců, resp. auditorských institucí a byly prověřeny během mnohačetných návštěv dozorových orgánů (Baxter, Grifols, SUKL a další).
Systém měření, ukládání, zpracování a archivace všech dat a zajišťuje spolehlivost všech výstupů a umožňuje zpětnou kontrolu všech vydaných zpráv a protokolů.
Systém validací ve zdravotnictví je zpracován v souladu s níže uvedenými dokumenty:
- DKD-R 5-7 ( Kalibrace klimatizačních a teplotních skříní)
- ČSN EN 60068-3-5 (Zkušení vlivů prostředí)
- Směrnice 2002/98/EC (Směrnice standardy kvality a bezpečnosti pro odběr, testování, zpracování, skladování a distribuci lidské krve a krevních složek)
- Pokyn SÚKL:VYR 25 (Správná výrobní praxe v zařízeních podílejících se na výrobě transfuzních přípravků)
- ČSN 01 1300 (Zákonné měřící jednotky)
- ČSN 01 0115 (Názvosloví v metrologii)
- EA 4/02 (Stanovení nejistot měření)
Příklad typických, námi validovaných zařízení:
- termostaty
- muflové pece
- sterilizátory, autoklávy
- lednice, mraznice
- mrazící a chladící komory, sklady
- šokové zmrazovače
- odstředivky (chlazené, nechlazené)
- thermocyclery
- vodní lázně
- sušící váhy
Dále provádíme validaci monitorovacích systémů (laboratoře, skladovací prostory a pod.), jejíž součástí je vypracování teplotní mapy s určením kritických míst a dalších kritérií dle požadavků zákazníka.
Diskuse